UKENS VIN: SPENNENDE HVITVIN TIL VELDIG GUNSTIG PRIS

Hvitvin laget på moderne måte gir veldig ren og frisk fruktkarakter, og det fungerer godt i mange tilfeller. Men det kan også bli kjedelig i lengden. Bare tenk på hvor mye rimelig hvitvin som smaker forholdsvis likt. Selvsagt unngås det om du går opp i pris, men det er ikke alltid det passer.

Derfor oppleves det ekstra hyggelig når en rimelig vin virkelig skiller seg ut i mengden ved å være særdeles vellykket, og samtidig fungerer så godt på matbordet.

Portugisiske Quinta da Lapa Fernão Pires Vinho Branco 2021 er en slik vin. Den har toner av kjøttfull moden gul frukt, lett skallpreg, fine blomstertoner og et svakt oksidativt preg, lett sødme balanseres av god salt-syrlig ettersmak. Et supert alternativ til koldtbord, hvor det er alt fra røykte, salte og fermenterte smaker, og så vel vegetar og sjømat som kylling og pølser. Rett og slett en spennende konsentrert og strukturert hvitvin.

Ekstra bonus er den fine etiketten som lyser opp på et hvert matbord og skaper oppmerksomhet og vekker interesse.

Ikke bare ser den pen ut, smaker godt og sågar har nok struktur til å tåle et langt opphold i kjelleren, men den forteller også en historie.

Framstillingsmetoden strider mot mye av det som er standard for hvitvin i dag. Den er nemlig laget av overmodne druer som ikke presses før gjæringen som dessuten finner sted ved høy temperatur.

De overmodne druene har ikke uventet et lavere syrepotensial enn om de var plukket tidligere, men skallene bidrar med tanniner som gir vinen ryggrad. Likevel har denne vinen overraskende god friskhet. At hvitvinsgjæring ikke er temperaturkontrollert, er i dag sjelden kost, bortsett fra for hvitvin med skallkontakt, bedre kjent som oransjevin. I Fazendas de Almeirim, i vinområdet DO Tejo nordøst for Lisboa, hvor denne vinstilen opprinnelig kommer fra, brukte folk ikke denne betegnelsen, derimot ble den kalt en «hvitvin som skal drikkes som en rødvin».

I DO Tejo kalles også druesorten fernão pirão, mens det er fernão pires som er det hyppigst brukte navnet. Det er også en veldig vanlig druesort i Portugal. Faktisk den mest utbredte hvitvinsdruen, noe som nødvendigvis ikke er veldig positivt. Fernão pires er kjent for å yte mye målt i volum, men samtidig har den middels store kompakte klaser med små druer, som forteller at om antall klaser per plante holdes lavt, kan druesorten gi god konsentrasjon til vinen.

Den er av den aromatiske sorten, og det er det som kommer til uttrykk i vår vin. Den modner tidligere enn andre og må plukkes på riktig tidspunkt, siden syrene er kjent for å droppe raskt. Derfor er denne type vinframstilling i kombinasjon med fernão pirão en form for risikosport, men det er altså skallkontakten som redder den siden av vinen. Den senere innhøstningen sikrer et større aromaspekter som i sin tur bidrar til vinens kompleksitet.

Vingården Quinta da Lapa er en eiendom med historie tilbake til 1733. Den ligger i DO Tejo, som tidligere het Ribatejo, på vestsiden av elven Tejo. Jordsmonnet her er kalkholdig leire og landskapet er preget av myke åssider.

Siden 2011 har vingården vært drevet også som hotell. Det er et produkt av Sílvia Canas da Costa som er arkitektutdannet og som nå jobber sammen med faren José Guilherme da Costa. Han kjøpte eiendommen i 1989 og har gitt den dagens utforming som ved siden av de renoverte bygningene også omfatter 72 hektar vinmarker.

Fra samme produsent kommer også en prisgunstig alvarinho, den eneste i sitt slag fra DO Tejo på polet. Quinta da Lapa Alvarinho 2021 byr på god fylde, moden bløt gul frukt balansert av fin syrlighet og lette salttoner. En vin som passer godt til det meste av sjømat.

Ukens vin er Aperitifs mest populære spalte, og de anbefalte vinene som vanligvis er rimelige og alltid veldig gode kjøp, blir utsolgt veldig raskt. Derfor forbeholdes disse tipsene deg som er abonnent og medlem i Aperitifs Mat- og vinklubb.

Men dette til tross kan vinene ble utsolgt, noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve på nytt etter noen dager eller uker.

2023-05-23T11:00:49Z dg43tfdfdgfd