TESTER: SENSASJONELT RIMELIG FOR VERDENS DYRESTE TøRRE RIESLING

At G-Max Riesling - som er geniet Klaus Peter Kellers styrkeprøve i hvordan lage en optimal riesling, i det hele tatt blir gjort tilgjengelig på denne måten, er i seg selv sensasjonelt. Dessuten er antallet på 42 flasker mer enn vanlig. Så er da også Norge ved siden av USA det største markedet for Klaus Peter Kellers viner. 

I USA ligger 2020-utgaven av G-Max på fra 21 045 til 52 746 ifølge Wine-searcher. 

Også Kellers Westhofener Morstein Riesling GG i 2021, har nådd ny prisrekord i Norge. 2020-årgangen har en gjennomsnittspris hos Wine-searcher på nesten 6000 kroner, og 2021 kommer ikke til å stoppe denne utviklingen selv om 2021-årgangen på generell basis er for den klassisk orienterte som også har tålmodighet. De 84 flaskene kommer likevel til å rives ut av hyllene. 

Alle Keller-vinene er naturlig nok kvoterte, til en flaske per kunde. 

Her er vinene som lanseres på spesialpolet i mars, hvilke som er kvoterte og hvilke butikker som fører hva

For en femdel av prisen av G-Max får du Gunderlock Nackenheimer Fenchelberg Riesling GG Versteigerungscuvee - ikke like etterspurt og hypet, men likevel en fantastisk og like strålende riesling. Som dessuten er gunstig priset i Norge. 

Men spesialslippet denne gangen handler om mer enn en produsent og dyre rieslinger. De fleste vinene er langt bedre og til dels veldig godt priset. 

Mine favoritter blant de som gir mest for pengene er Kruger-Rumpf Bingerbrück Abtei Rupertsberg 1937 Riesling Trocken og K. Wechsler Westhofener Morstein Riesling Trocken

Den første er en parsell innen grosse lage-vinmarken Abtei, plantet i 1937, og som trolig vil få GG-status. Georg Rumpf har ryddet denne vinmarken selv og begynner nå å merke effekten av innsatsen, også gjennom økologisk konvertering. 2021-utgaven er et klart løft fra tidligere og peker på en solid framtid. 

Den andre er interessant av flere grunner enn av den byr på god valuta. Morstein til 459,90 signert en stjerne som Katharina Wechsler er rett og slett et kupp.

Hennes første årgang noensinne var 2010, men den første jeg smakte var 2013, og allerede da sto hennes viner ut i mengden ved å kombinere fruktighet med terroirkarakter på en veldig god måte. Lekre rieslinger, både tørre og med litt restsødme er Katharina Wechslers varemerke. Hun er etter ikke medlem av VDP (ennå), derfor er prisen gunstig. 

Nå behøver ikke alle VDP-vinene være overpriset, for Crusius Traiser Mühlberg im Rotenfels Riesling GG byr på solid valuta for pengene, og aller viktigst et strålende uttrykk for årgangen og Nahe.

Etter å ha smakt rundt 60 rieslinger fra 2021-årgangen, peker Nahe og Rheinhessen seg ut som mest harmoniske og formfullendte. Mosel virker å slite noe i 2021 med tydeligere bittertoner for de tørre vinene. Med noen unntak som Maximin Grünhaus Abtsberg Riesling GG og Schloss-Lieser Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling GG som riktignok begge har godt av å legges til side. 

2021 er ikke en årgang for å nytes ung. 

Når det er sagt, er 2021 er kabinettåret framfor noen. Noe Dönnhoff Niederhäuser Klamm Riesling Kabinett viser til fulle. 

Men også for Mosel-rieslinger med enda mer restsødme er 2021 topp. Godt demonstrert av J.J. Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese og ikke minst Weiser-Künstler Trabener Gaispfad Riesling Auslese

Tyskland handler i stadig større grad om også andre druer. Mens det ikke er kjøpt inn noe tysk chardonnay i spesialpol, er det en del pinot noir-er eller spätburgundere. Også her er prisene økende, både som resultat av sterk tysk etterspørsel, men også økt interesse på eksportmarkedet. Deriblant det norske. 

Bernhard Huber - nå med sønnen Julian - er Badens svar på Rheinhessens Keller. Malterdinger Bienenberg Spätburgunder GG er sublim i 2020-årgang. Selv om jeg ikke har smakt Huber Hecklinger Schlossberg Spätburgunder GG 2020, sier erfaringen med tidligere årganger at det må bli full klaff. Men den koster altså 1359 som er uvanlig høyt for Baden-pinot å være. Men noe vi bare må venne oss til.

På den rimeligere siden er Michel Achkarrer Spätburgunder Tephrit signert en for meg ny bekjent, Josef Michel  som det er all grunn til å vente mer fra. Denne vinen kommer fra i Acharren, på den vestlige siden av Kaisersthul, fra vinmarker med lavajordsmonn. Det har gitt et aldeles herlig og kjøttfullt pinot-uttrykk som etter min mening er bedre enn produsentens GG-pinot som kommer fra den sørvendte og solrike Schlossberg-vinmarken. 

Dausch Pinot Noir HE er også en annen supercuvee av druen pinot noir/spätburgunder, men nå fra Esbach i Pfalz. Det var for øvrig fra Pfalz de første burgundlignende spätburgunderne dukket opp for rundt 15 år siden. 

Selv om eikebruken er mer moderat enn for bare noen år siden, er det fortsatt merkbare fattoner i mye av tysk pinot noir. 

På de neste sidene finner du de testede vinene sortert etter poeng og farge

2023-03-24T14:04:26Z dg43tfdfdgfd