: DET ER EN GRUNN TIL AT DANSKENE ER FORNøYD MED å HA DISSE VINENE FOR SEG SELV

Russian River-produsenten DuMol sine viner har vært tilgjengelig i Danmark i mange år, men først nå er vinene derfra for salg i Norge. Og det gjør ikke noe å komme sent om bord, for etter 25 år har vinmaker og medeier Andy Smith og hans team, rukket å finpusse formelen og ikke minst lært sine vinmarker å kjenne slik at vinene framstår som usedvanlig lekre.

Om enn i veldig små kvanta og ikke direkte rimelige. Derfor er ikke gitt at alle får en smak, men for de som gjør det, er dette en forsmak som garantert gir mersmak.

De to vinene som er i salg på polet, DuMOL Wester Reach Chardonnay 2021 og DuMol Wester Reach Pinot Noir 2021, er henholdsvis en elegant og syrefrisk mineralsk chardonnay med pen sitrusbitterhet og en fyldig og småkompleks pinot noir med god intensitet. Begge har det til felles at de uttrykker Russian River veldig godt samt en filosofi i vinkjelleren som innebærer forsiktig bruk av eik.

Wester Reach, som er DuMols eget varemerke, betyr at druene kommer fra fem ulike vinmarker i Green Valley som ligger vest i Russian River Valley og i et kupert landskap over selve dalbunnen. Her er jordsmonnet den berømte Goldridge-sandjorden som har rester av at det en gang var havbunn, og som derfor gir vinene en klar mineralsk karakter, men også stor finesse.

Green Valley ligger 10 km fra Stillehavet i luftlinje og er sterkt påvirket av tåken som velter inn gjennom Estero Lowlands. Det sammen med kalde netter, kjøler ned vekstforholdene ytterligere og sikrer god syreutvikling og ren frukt.

- Vi bruker veldig lite vinmakingsteknikk, og lar vinene lage seg selv egentlig, sier Andy Smith. – Vi tilsetter litt svovel og bruker fat til modningen. That’s it.

Målet med Wester Reach er å vise underområdet og ikke minst DuMols signatur, ifølge Andy. Mens chardonnayen overraskende nok har vinmarken Flax som hovedingrediens, utgjør den en mindre andel for pinot noiren. Flax ligger nord i Russian River, nær vinkjelleren og bidrar gjennom sitt vulkanske jordsmonn med kraft til vinen.

Nest viktigste element for chardonnayen er den legendariske Charles Heintz-vinmarken som ligger tett på Occidental og er med planter fra 1982, en av de eldste og høyestliggende ved 267 meter i Russian River.

For pinot noiren er det DuMol som er viktigste kilde, den kommer jeg tilbake til. Den får også mye druer fra Occidental Road nede i dalbunnen som har mer leire enn sand og gir tyngde til vinen.

Druene plukkes i september, vinene spontangjæres og forblir i fatene i 10 måneder for Wester Reach-vinnee, før de avslutter med tre måneder i ståltanker.

Jeg møtte Andy Smith på det jeg trodde var hans første norgesvisitt, men nei da, han er godt kjent hos oss. Som ung var den skotskfødte Andy nemlig internasjonal konkurransesvømmer, og tok ofte turen fra Edinburgh til norske svømmebasseng. Han svømmer fortsatt fire ganger i uka, men ifølge ham selv ikke slik han en gang gjorde 400 meter fristil til sin favorittgren.

Så hvordan havner en skotsk svømmer som vinmaker i Russian River? Andy forteller at faren var olympisk svømmetrener og reiste mye. I bagasjen hadde han alltid vin med seg hjem. - Da jeg sluttet å svømme som 21-åring og tok opp studier på universitetet, følte jeg at det var et stort hull i livet mitt som jeg måtte fylle, sier han. Og det ble altså med vin i starten som ekstrajobb på en vinbutikk.

Fire år senere, i 1992, fant han ut etter å ha besøkt California, at han ville bli vinmaker. Det brakte ham til New Zealand, deretter rullet snøballen og sendte ham fram og tilbake over Ekvator noen ganger, før han endte opp i Sonoma hos Littorai i 1998. Han ble kjent med Paul Hobbs, som jobbet som konsulent for DuMol, og resten er historie. I mellomtiden hadde han tatt ønologeksamen, og var «fit for fight».

Han ble tilbudt partnerskap av de to opprinnelige eierne, som ikke var fornøyd med retningen DuMol hadde tatt siden starten i 1996. Derfor fikk han ansvaret for en ny start for DuMol fra 2001.

Det innebar også å plante egne vinmarker og deretter å bygge egen vinkjeller som stod klar i 2008.

I dag er DuMol 50 prosent forsynt fra egne vinmarker, 20 prosent er leide vinmarker og resten er kjøpte druer, inkludert fra de to vinmarkene det hele startet med i 1996.

Wester Reach-vinene er laget med tanke på restauranter, og forbrukere som ønsker å nyte vinen innen nå, men de har likevel et fint lagringspotensial.

For å hjelpe på dette, og at vinene skal smake det samme i Oslo som i Tokyo, har de brukt Diam-korker de siste 10 årene. – Andy er veldig fornøyd med Diam-korkenes evne til å la vinene beholde friskheten, men for enkelvinsmarksvinene til DuMol, er han ikke klar ennå. – Vi trenger mer tid, forklarer han og legger til at de kjøper noen av de dyreste korkene som finnes. Det betyr at de betaler 1,5 USD per stykk. Så er de gjennomgått en veldig nøye prosess med individuell veiing og manuell «sniffing» etter å ha blitt varmet lett opp. Det er for å kunne avsløre eventuelle spor av TCA.

Disse vinene selges for minst 100 USD og 1050 til 1200 NOK. De ligger 15 måneder i fatene og deretter ett år i flaske før lansering. - Vi investerer så mye i disse vinene for å være sikker på at forbruker ikke blir skuffet, slår Andy fast. – Vi opererer i et veldig konkurranseutsatt segment, og vi kan ikke ta oss råd til å gjøre feil.

Dette beskrives godt med enkeltvinmarksvinen som heter DuMol (og som i likhet med de andre toppvinene kommer som spesialbestilling). Denne vinmarken ble plantet i 2004 med veldig høy tetthet, på 9000 planter som er høyest i hele Nord-California. Normalen den gang var ifølge Andy 3 000 planter. Det betyr at utbyttet per plante er 18 klaser mot 30-50 klaser som er normalen. – Tett beplanting gjør at vi unngår solsvidde druer i august samtidig som bladverket skygger for sola slik at jordsmonnet ikke tørkes ut, men forblir kjølig, sier Andy.

Andy forteller at vinmarken er delt inn i ni ulike parseller, som han igjen kategoriseres i tre ulike stiler etter modningstidspunkt, respons på tørke med mer. En av stilene forbeholdes DuMol-enkeltvinmarksvinen som resulterer i 26-30 fat hvert år, mens de to andre stilene gir druer til andre DuMol-viner.

Dumol Estate Vineyard Pinot Noir 2020 (NOK 1149) er en svært kompleks, strålende konsentrert pinot noir med saltaktige jordsmonnstoner og pent eike- og cedertrepreg. Gode myke tanniner og kjøttfull frukt helt ut.

Tett på denne vinmarken ligger en som heter Jentoft, men som gir en helt annen stil for vinen. Jentoft-vinmarken på ca 8 hektar er plantet i 2007 med gammelt plantemateriale, i en sørvendt åsside ved 183 mo.h. med skrint jordsmonn som er omgitt av områdets berømte redwood-skog (Armstrong Woods).

DuMol leier sin del av Dutton-familien, resten går til Occidental Winery.

Første årgang var 2017. Hvert år gir Jentoft 35 fat, men kun halvparten havner som enkelvinmarksvin. Resten inngår i Wester Reach. Dutton-Jentoft Vineyard Ryan Pinot Noir 2020 (NOK 1049) er en lekker og fløyelsmyk pinot noir med tetthet og konsentrasjon i det mørke skogsbærtoner, også mye kirsebær, gode saltaktige jordsmonnstoner og flott lengde.

På samme måte som resten av Russian River Valley, var dette tidligere eplehager. Trolig er det en enslig dansk innvandrer som har gitt navn til vinmarken, for de fleste kom til området i 1880-årene fra Liguria, deretter kom irene, og andre nordeuropeere. For ifølge Andy dyrkes fortsatt en av Norges viktigste eplesorter, gravenstein, i Russian River.

- Siden redwood og epler trives så godt her, så måtte også druer gjøre det, ler Andy.

For 50 år siden var hele området dekket med fruktavlinger,

- Det er en kultur med stor grad av utforskning av jordsmonnsforholdene, eksperimentering med druesorter og ikke minst bærekraftig tilnærming, sier Andy og legger til at målet er å lage stadig mer presise viner.

Han er også veldig takknemlig for at det finnes mye kapital og investeringsvilje i teknologi i området hvilket bidrar til at målene nås raskere.

De første 15 årene han jobbet for DuMol, delte han sin tid med ulike vingårder i Napa. Da han og en annen kollega overtok alle aksjene i 2015, og fikk nye investorer med på laget, avsluttet han konsulentvirksomheten. Men han har fortsatt med en cabernet for å ha en slik vin i DuMol-porteføljen.

DuMol Napa Valley Cabernet Sauvignon 2019 (NOK 1199) får druer fra Spring Mountain (i høyden ovenfor St Helena) og Coombsville som er lengst sørøst i Napa. Begge vinmarkene kombinerer kjølige vekstforhold med vulkansk jordsmonn, henholdsvis tuff og jernholdig, og når de plukker forholdsvis tidlig oppnås en veldig klassisk/oldschool-Napa-cab med elegant, myk, kjøttfull, konsentrert og dyp solbærkarakter med godt innpakket eik, klare jordsmonnnstoner og flotte tanniner. Verd å vente på.

2023-05-25T08:46:28Z dg43tfdfdgfd